SPECIAL

Raport ONU: Cinci ani de REGRES pentru dezvoltarea umană


Raport ONU: Cinci ani de REGRES pentru dezvoltarea umană

E.Ş. | 2022-09-08 23:08

Regret în umanitate. Lumea s-a întors cu cinci ani înapoi în ceea ce privește dezvoltarea umană, potrivit unui nou raport al ONU.

Pentru prima dată în istoria sa de 32 de ani, Indicele de dezvoltare umană al PNUD -- care măsoară sănătatea, educația și nivelul de trai al unei națiuni -- a scăzut timp de doi ani la rând, în ceea ce privește dezvoltarea umană la nivel global scăzând înapoi la nivelurile din 2016.

În același timp, fără o schimbare bruscă a cursului, s-ar putea să ne îndreptăm către și mai multe privațiuni și nedreptăți, avertizează Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Am mai trăit dezastre, am mai avut conflicte, dar confluența cu ceea ce ne confruntăm astăzi este un regres major pentru dezvoltarea umanității”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD, pentru agenția de presă AFP.

"Înseamnă că murim mai devreme, că suntem mai puțin educați și că veniturile noastre scad. Cu acești trei parametri, îți poți face o idee de ce oamenii încep să devină disperați, frustrați, îngrijorați de viitor."

Peste 90% dintre țările din întreaga lume au înregistrat o scădere a scorului IDU fie în 2020, fie în 2021, peste 40% înregistrând o scădere în ambii ani. America Latină, Caraibe, Africa Subsahariană și Asia de Sud au fost afectate în mod deosebit de puternic, în timp ce țările europene par să fie mai puțin afectate.

Țările europene au dominat în fruntea listei pentru IDU, Elveția, Norvegia și Islanda ocupând primele trei locuri, nouă dintre primele zece țări fiind în Europa.

„Lumea se luptă să răspundă crizelor consecutive. Am văzut cu crizele legate de costul vieții și ale energiei că, deși este tentant să ne concentrăm pe soluții rapide, cum ar fi subvenționarea combustibililor fosili, tacticile imediate de ajutorare întârzie schimbările sistemice pe termen lung pe care trebuie să le facem”, a declarat Achim Steiner, administratorul UNDP, citat de .

„Într-o lume definită de incertitudine, avem nevoie de un sentiment reînnoit de solidaritate globală pentru a aborda provocările noastre comune, interconectate”, a adăugat el.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.