SPECIAL

Telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, lansat cu succes din Guyana Franceză


Telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, lansat cu succes din Guyana Franceză

P24 | 2021-12-25 15:35

Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat cu succes sâmbătă, la bordul rachetei Ariane 5, din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză, informează News.ro.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale europeană şi canadiană. Echipele au lucrat la acest proiect mai mult de două decenii.

Pentru a ajunge în spaţiu, misiunea a urcat prin ceea ce este explicat drept explozie controlată. Ea a urmat perfect traiectoria prestabilită şi prima fază a misiunii s-a încheiat după aproximativ 25 de minute, la o altitudine de aproximativ 1.000 de kilometri, JWST s-a desprins cu succes şi a intrat în croazieră.

Telescopul era planificat să fie lansat în 2018, apoi anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, iar de atunci misiunea a fost amânată de două ori, câteva zile.

El este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, și a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice.

A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face Webb realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.

Next Generation Space Telescope a primit în 2002 numele James Webb, în semn de omagiu adus lui James Edwin Webb (1906 - 1992), oficial al Guvernului american, subsecretar de stat în perioada 1949 - 1952. El a fost al doilea administrator al NASA, între 1961 şi 1968. Webb a supervizat primele misiuni cu echipaj uman prin programele Mercury şi Gemini.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.