SPECIAL

Vineri noaptea, plouă cu STELE. Ce sunt și cum se formează PERSEIDELE


Vineri noaptea, plouă cu STELE. Ce sunt și cum se formează PERSEIDELE

E.Ş. | 2022-08-12 19:53

Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august, va putea fi urmărit cu ochiul liber în noaptea dinspre 12 spre 13 august 2022. Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 24 august, însă maximul curentului se va atinge în noaptea de 12 spre 13 august 2022, la ora 4, ora locală a României.

Din cauza faptului că pe 11 august 2022 are loc fenomenul de lună plină, acest lucru va îngreuna observarea perseidelor. 

Potrivit predicțiilor prezentate de Observatorul Astronomic din București în timpul perseidelor se va vedea cam un meteor pe minut.

Pentru a vedea perseidele, specialiștii recomandă să ne poziționăm într-un loc întunecat din afara orașelor, de exemplu într-o zonă rurală, în pădure sau pe munte și să privim cerul.

Dacă ne dorim să vedem perseidele nu avem nevoie de vreun telescop ultraperformant, pentru că acestea se pot vedea foarte ușor cu ochiul liber.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt un curent de meteori care au loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august.

Numele de Perseide, provine din constelația de unde vin și reprezintă unul dintre roiurile de meteori care au activitate într-un an, potrivit .

Dâra luminoasă care se observă pe cer este lăsată de o particulă cu diametru de sub 1mm care provoacă scântei în aer atunci când intră în atmosfera Pământului.

Acea dâră luminoasă este vizibilă câteva secunde și științific poartă denumirea de meteor iar particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar bucata care cade uneori pe Pământ se numește meteorit.

Perseidele sunt resturile cometei SWIFT-Tuttle, un bulgăre compus din gheață, rocă și praf care orbitează Soarele la fiecare 133 de ani, potrivit lui Bill Cooke.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.