SPORT

Liga 1: Partida dintre FCSB și Farul Constanța, amânată din cauza cazurilor de COVID-19 de la echipa roș-albastră


Liga 1: Partida dintre FCSB și Farul Constanța, amânată din cauza cazurilor de COVID-19 de la echipa roș-albastră

PUTEREA24 | 2021-10-22 14:54

Liga Profesionistă de Fotbal a decis ca partida dintre FC Farul Constanţa şi FCSB, care trebuia iniţial să aibă loc duminică, la Ovidiu, în etapa a 13-a a Ligii I, să fie reprogramată, din cauza focarului de Covid-19 de la clubul bucureştean, potrivit site-ului LPF.

“Conducerea LPF împreună cu reprezentanţii FCSB au încercat în cursul ultimelor două zile sa găsească soluţii pentru ca jocul să se dispute la data stabilită. Din păcate, având în vedere răspândirea rapidă şi necontrolată a virusului în cadrul clubului, FCSB nu a reuşit, în ciuda eforturilor făcute, să identifice resursele umane necesare pentru completarea lotului în vederea atingerii numărului minim de 13 jucători prevăzut în Principiile de desfăşurare a competiţiilor adoptate de FRF. Aceste norme regulamentare nu condiţionează imposibilitatea alinerii unui numar de minim 13 jucatori, de cauze strict legate de Covid 19. In acest sens, in determinarea numarului minim de jucatori disponibili, trebuie avuti in vedere, atat jucatorii depistati cu Covid-19, cat si jucatorii aflati in alte situatii care determina imposibilitatea obiectivă a participarii lor la jocuri (spre exemplu, dar fara a se limita la: jucatori accidentati, aflaţi în stare de suspendare, etc)”, se arată pe site-ul LPF.

Forul a prezentat şi opinia jurirică emisă de expertul juridic al LPF, care a stat la baza deciziei de amânare:

“Obiectul opiniei: Legalitatea solicitării FCSB de reprogramare a jocului din etapa XIII-a a Campionatului Naţional ”Liga I” 2021/2022

Situaţia prezentată: FCSB a învederat faptul că mai mulţi jucători ai echipei de seniori sunt infectaţi cu virusul SarsCov2 iar alţii sunt accidentaţi, astfel că nu poate prezenta numărul minim de 13 jucători la meciul din etapa a XIII-a.

Prevederile regulamentare aplicabile:

”În situaţia în care unul sau mai mulţi jucatori sau oficiali ai unui club sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfaşura conform programarii iniţiale daca sunt îndeplinite urmatoarele condiţii: • Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucatori (din care cel puţin un portar). Pentru evitarea oricarui dubiu, obligaţia cluburilor de a utiliza anumite categorii de jucatori pe durata desfaşurarii jocurilor, precum şi de a înscrie în raportul de arbitraj un anumit numar de jucatori formaţi la nivel naţional şi/sau de club ramîn valabile. • Prezinta cu cel puţin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul ca echipa respectiva poate disputa jocul conform programarii forului organizator, daca legislaţia în vigoare impune un astfel de document din partea DSP. În situaţia în care clubul în cauza nu poate îndeplini oricare dintre condiţiile de mai sus, jocul nu se va mai disputa, urmând ca forul organizator sa amâne jocul şi sa aplice procedura detaliata mai jos. ...” Extras din: Principii de desfăşurare a competiţiilor – sezon 2021/2022, aprobate prin hotărârea Comitetului de Urgenţă al FRF din 27.07.2021.

Opinia:

Solicitarea FCSB din 20.10.2021 este legală iar LPF trebuie să reprogrameze jocul din etapa a XIII-a, dacă infectările cu coronavirus şi imposibilităţile medicale sunt dovedite cu înscrisuri medicale, pentru următoarele considerente:

Situaţia premisă pentru nedisputarea jocului (...jocul nu se va mai disputa...) este reprezentată de testarea pozitivă a unuia sau mai multor jucători (...în situaţia în care unul sau mai mulţi jucători ...). Există şi o excepţie de la regula generală, a amânării, aceea în care jocul totuşi se dispută. Pentru activarea excepţiei este necesară 2 îndeplinirea a două condiţii, una certă şi una sub rezervă. Condiţia certă este aceea ca clubul să poată înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători, urmând a fi respectate celelalte condiţii regulamentare privind utilizarea efectivă şi înscrierea în raportul de joc a anumitor categorii de jucători. Cea de-a doua condiţie este reprezentată de prezentarea unui aviz DSP favorabil, sub rezerva ca un astfel de aviz să fie solicitat potrivit legii pentru desfăşurarea evenimentului sportiv. Cum o astfel de obligaţie legală nu există, cea de-a doua condiţie devine nerelevantă pentru analiză.

Cu privire la prima condiţie se constată că: - Posibilitatea clubului de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători nu este privită strict din punct de vedere al infestării cu SarsCov2. Dacă interpretăm în sens contrar, respectiv că posibilitatea clubului de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători are în vedere doar indisponibilitatea celorlalţi jucători ca urmare a infestării cu coronavirus, atunci am ajunge la concluzia că această condiţie nu poate fi aplicată situaţiilor în care doar un jucător al echipei este infestat. Ori infestarea chiar şi a unui singur jucător constituie o situaţie premisă în care jocul trebuie amânat, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru activarea excepţiei (...în situaţia în care unul sau mai mulţi jucători ...). Aşadar, această normă regulamentară ar putea produce efecte juridice numai dacă ar fi interpretată în sensul că posibilitatea clubului de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători nu este privită strict din punct de vedere al infestării cu SarsCov2. - Posibilitatea clubului de a înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători este o formulare care nu distinge. Aşadar, motivele pentru care clubul nu poate înscrie în raportul de arbitraj 13 jucători pot fi de orice natură, neexistând niciun temei legal pentru a le lua în considerare doar pe cele privind infestarea cu coronavirus. Este de precizat totuşi că motivele imposibilităţii trebuie analizate în concret cu privire la fiecare jucător şi se subînţelege că acestea trebuie să fie de natură obiectivă. - O interpretare strictă, contrară, în sensul că la verificarea posibilităţii de a înscrie 13 jucători în raportul de joc sunt eliminaţi doar jucătorii infestaţi cu coronavirus din lotul A şi B al echipei, obligativitatea participării celorlalţi jucători din lot este imperativă, indiferent de motiv, s-ar ajunge la concluzia că echipa în cauză ar trebui să prezinte la joc şi jucătorii aflaţi în suspendare, pe cei care lipsesc ca urmare a convocării la echipele naţionale sau chiar pe cei care au reziliat contractele, dacă hotărârile de constatare a încetării raporturilor contractuale nu a fost pronunţată încă, ori chiar pe cei care sunt testaţi negativ dar dezvoltă simptome de infectare în ziua jocului. O astfel de interpretare ar fi absurdă, interpretarea corectă fiind aceea că posibilitatea unui jucător de a participa la joc trebuie să fie una efectivă, atât din punct de vedere juridic cât şi din punct de vedere medical. Jucătorul trebuie să fie susceptibil de a participa în mod concret la jocul pentru care este înscris în foaia de arbitraj.

În cazul de faţă motivul reprezentat de accidentarea celui de-al 13-lea jucător din cei pe care clubul FCSB i-a putut prezenta în aceleaşi condiţii de infectare la meciul anterior, constituie un eveniment neprevăzut şi care a survenit independent de voinţa clubului, aşa încât solicitarea de amânare este legală.

Aspectele de legalitate fiind lămurite, urmează ca FCSB să facă dovada celor susţinute prin adresa din 20.10.2021 (documente medicale de specialitate care să releve infectarea cu coronavirus, accidentările şi perioadele de recuperare recomandate) pentru a se constata că solicitarea este şi întemeiată”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.